onsdag 9 maj 2018

UV överkänslig och skinn beredning.

Det var länge sen jag skrev här och det som sker nu är att jag lite smått återintroduserar mat som jag tagit bort innan. Jag är gluten intollerant tål inte potatisväxter,baljväxter kan äta små mänder ärtsoppa.
Vin eller andra fermenterade produkter går inte heller och inte kyckling eller gris, Gris är värst, jag vet inte om det är höga halter histaminer för jag reagerar ibland på fisk och jag misstänker att jag inte ska äta sånt som har mörats. Jag fick nyligen vildsvin som inte hade hängt och då uteblev reaktionen.

Jo då jag provar lite ibland jag hoppas ju att kroppen ska ändra sig.

Jag är allergsk mot mjölkprotein så det är det jag är mest rädd för att få i mej i misstag.
Sen tål jag inte solljus eller lampor jag reagerar även molniga dagar om jag går ut oskyddad.

Livet gör konstiga turer men jag mår bättre än på länge, mindre värk, mer sömn och hjärnan börjar fungera bättre, minnet kommer tillbaka.

Det går sakta. Så frågan är vad en trädgårdsmästare som inte tål sol ska hitta på.

Jag har lärt mej bereda skinn så det ska sys kanin skinn och jag tror jag ska lära mej garva mindre skinn så som rådjur.. kanske.
Jägarna tar ju sällan vara på skinnen så det är ju något som ingen frågar efter direkt.

Lädret kanske kan användas till något ? Jag tänker att det är ju inte hela världen om jag misslyckas med garvningen då.

Jag vill lära mej att göra tunnare läder och jag borde ha talang nog för att exempelvis punscha in fina orginella motiv på lädret.

Odlingarna tja dom får nog bero lite till, jag var ute i förrgår och bäddade ner endel plantor som hönsen grävt upp.. ork saknas och odlingarna måste skyddas odentligt från både vilda och tama djur.

Solen har gassat och det blir bara en kort stund innan skymmning som jag kan vara ute.
Snar slår löven ut på träden och det ger mej ett ganska bra skydd.


Jag har sytt diverse solskydd men dom är otillräckliga jag kan inte ha tjocka kläder på mej i 26 graders värme. Tillräckligt täta och samtidigt luftiga kläder är en bristvara just nu.

Jag har berett endel kaninskinn redan och köpte 2 gamla symaskiner för päls och skinn så det finns lite att träna på.

Här är insaltade skinn från slakten.Dom är styva och kan förvaras torrt i papperspåsar till det är dags för beredning.Nej frysen är för maten.  Saltet binder håren, jag har funderat mycket på varför endel får hårlösa fläckar, jag tror att det kan vara = dåligt saltade områden som sen ger hår avfall.

Sen åker dom ner i rentvatten när det är dax. Dom mjuknar upp så dom går att bereda sen.
Tyvärr blev det inte fler kort... glömde.. men fina pälsskinn blev det.

Jag mäktar nog inte med mer än 2 åt gången. Lagom är bäst.

Mina symskiner är nu trimmade och inställda jag tränar just nu på lite reparations objekt.
Det ska bli spännande att börja sy pälsverk och skinn sen.
Det är viktigt att vara vän med maskinerna så man inte fördärvar en massa pälsar som man redan lagt så mycket tid och energi på.






onsdag 23 november 2016

1: Gluten Sensitivity & Celiacs and the Autoimmune Fix with Dr Thomas O...

Ett hett boktips just nu.
En mycket bra intervju med Tom O´Bryan.



Själv håller jag på med just tarmläkning i skrivande stund.
Min diet består av väldigt få produkter.
Min förhoppning är att jag senare kanske kan äta mer varierat.

Mår bättre än på länge men jag är svag och klen i kroppen.
Jag äter mycket sällan värk mediciner idag.

Jag ska skriva om mat och örter/kryddor och tillskott senare.
Många ser att jag är med och piggare i huvudet.

TOM QandA om autoimmuna sjukdommar

Jag har nyss sett serien Betrayal (7 delar)
Vägen till läkning eller bara att stoppa fortsatt insjukning.
Jag ska själv beställa hela serien så dom kan få in pengar för att fortsätta sitt arbete med barn som har tarm problem.

Många svar och tips finns dock i fråge stunden.

Tackar Dr Tom O`bryan

måndag 21 november 2016

Kemikalier er farligere end hidtil antaget for vores alles, men især bør...

Det är allvariga problem vi alla står inför.
Jag hoppas verkligen Sverige är med och stöttar i rätt riktning.
För nästa generation kanske inte har förstånd att rätta till något.





Farlig Kemi i Blodet

Medvetenhet behövs.
Ta bort plasten i närmiljön, köp dricka i glasflaskor.



måndag 10 augusti 2015

Mjölkprotein intolerans eller lektin intolerans.

Min resa tillbaka till hälsa har bara börjat.
Mjölk produkter innehåller många olika sorters proteiner vilken man inte tål kan vara klurigt att reda ut.
Men orsak att ta bort mjölkprodukter finns ju om man blir dålig efter att ha ätit dom för mej tog det ca 30 min efter intag sen var jag dålig, trött, frusen händer och fötter och skinkorna blev kalla även om det var 20 grader i rummet.

Det första jag tog bort var mjölkprodukter.
Jag försökte kringgå smör genom att göra ghee men eftersom jag egentligen är överkänslig mot lektinerna i mjölkprodukter så fungerade det inte. Jag är så känslig så jag kan inte ens äta mat som blivit stekt i en gjutjärns gryta där det varit smör.

Så steg 2 är att grundligt rengöra alla kärl så dom inte är förorenade av fett med (mjölk) lektiner.
Förorenad mat är ett problem när man ska läka tarmarna.

Det sägs att det tar 3 månader att läka ut mjölkprotein intolerans.

Ja jag blev bättre men inte bra. Jag reagerade på sesamfrön, solrosfrön, soja, bönor, mm

Nu nästan ett år senare så fick jag sammanhang av att jag reagerade på egenuppfödd tupp.
Det maten har gemensamt är höga halter av lektiner.

Läckande tarmar släpper ut lektinerna i blodomloppet. Immunförsvaret anfaller och blodet klumpar ihop sig och blir tjockt. Blodet blir trögflytande och tungt för systemet att dra runt. Hjärtat blir kompromissat.
Blodtrycket sjunker 95/60 är vanlig avläsning när jag intagit skadlig föda.

Jag har både läst och hört när jag frågat om lågt blodtryck, att det bara är bra, inget att bry sig om.
Folk dör av att hjärtat slutar slå och vad är det för liv att leva om man knappt orkar stå upp.

En egen eller lånad blodtrycks mätare är ett bra redskap för att följa med vad som sker i kroppen.
Temperatur mätare är ett annat bra redskap som behövs för att reda ut om det är frågan om hypotyreos.




Oavsett vilken typ av matintolerans människor har så verkar alla ha en sak gemensamt.. nämligen läckande tarm.

Jag fann lite frusen stektköttfärs igår som jag tippade i maten.
Jag mår inte så bra idag eller igår, för den innehöll troligen grillkrydda med paprika och chili pulver.
Dessa ingår i nattskatte växterna.

Steg 1 undvik det du inte tål.

Jag testar vad jag tål genom att äta mat som jag vet att jag tål.
Det jag ska testa äter jag sen rent så det inte är några frågetecken.

Steg 2 var lyhörd för kroppens signaler.

Kokosfett är det enda jag använder till matlagning och på smörgås om jag äter någon.
Olivolja används bara kall.
Kvarblivet fett från tillagning av djur återanvänds för smaksättning och smörjning.







söndag 2 augusti 2015

Backar lite till !

2012 dog min bäste vän och sambo.
Den som aldrig sörjt vet inte vad jag pratar om.
Jag ville inte leva, ville inte vara kvar här ensam.
Matlusten fanns inte alls, jag tvingade i mej lite ibland men det var stort motstånd.
En dag så började utandnings luften lukta som aceton.
Jag förstod ju att det var allvarliga signaler från kroppen, att jag behövde mat.

Det var en tid av vakum, dagar och nätter gick in i varandra.
Minnet fanns inte alls, jag kunde inte komma ihåg vad folk sagt till mej.
Jag fick skriva upp vad dom sa.
Tiden gick och jag försökte göra ungefär det jag gjort innan men det var svårt.
Livet började sakta komma tillbaka även om sorgen var stor.
Jag höll kontakt med folk via nätet så jag var inte ensam på det viset.
Det var så jag träffade mannen jag bor ihop med nu. Han skrev något på nätet och jag satt en dag och skrattade så tårarna rann.

Det blev så småningom ett möte och jag åkte till Småland för att träffa mannen som fick mej att skratta igen.

Hösten 2012 flyttade jag till Småland.

När vi träffades första gången så vägde jag 49 kg.
Vintern kom och jag målade skåpsluckor till köket, vikten gick upp.
Tänkte att det var bra eftersom jag var underviktig innan.

Jag började få problem med mina perioder som kom ojämnt och var väldigt smärtsamma, svettades massor på nätterna.

Åt väldigt bra och god mat grädde och riktigt smör.

Våren 2013 kom

Tänkte att jag kommit in i klimakteriet som nu gav mej problem, värken tilltog men jag försökte odla så gott jag orkade.
Jag var depprimerad men det är normalt, det brukar jag vara på våren.
Svettades hela sommaren både natt och dag och då menar jag svettas,, alla porer öppnar sig och man blir dyblöt. Frös där mellan svettningarna fast det var 20 grader.
Drack äppelcider vinäger inflammationerna vandrade runt i kroppen mer än innan.
När hösten kom började jag få problem med lungorna vikten toppade 74 kg.




Jag röker så det var ju självklart för alla att det var rökningen som var orsaken till mina hälsoproblem.
Men ja hösten 2013 fick jag problem med lungorna.

I byn gjorde kvinnorna ost och jag gjorde min första egna ost som blev klar till nyår.
Den misslyckade så det blev magsjuka av det hela.

Året skiftade och det blev 2014

Jag var dålig, lungorna var dåliga så det slutade med ett besök till doktorn.
Inhalator läkte ut inflammationen i lungorna.
Axeln fungerade inte längre som den skulle och det blev bara värre, till slut kunde jag knappt sätta upp håret.
Jag var fortsatt depprimerad stundom, men mest sjuklig, ont, frossa, trött. Sömn störningar vaknade 3 på natten eller så var jag oförmögen att somna fram till 3. Så jag började äta sömn medel som fanns kvar från mitt förra liv.
En bilolycka som ställt till höft och rygg gjorde att jag inte kunde ligga på vänster sida och axeln att jag inte kunde ligga på höger sida.. ont hur man än gör på rygg kunde jag inte ligga alls.
Kuddar å rullar att täcken hjälpte massor i att finna en avlastad ställning i sovandet.

Jag åt D-vitamin, mineraler, vitaminer, MSM och så började jag ta ett hormon preparat som en okänd vän på nätet tipsade om.. dvs Progesteron DET hjälpte med humöret och endel av välbefinnandet. Svettningarna avtog.
Vätske balansen blev jämnare.
Så började jag äta Lungolds JOD (organiskt Jod) och studera mer om hormoner och kroppen.
Melatonin hjälpte med sömnen och välbefinnandet. Vanliga sömnmedel ger bieffekter men dom har sin plats för sömn måste man få för att kunna läka kroppen.

Jag blev inte bättre synen försämrades musklerna tvinade och jag fick så kallad hjärndimma.
Började få svårt att känna igen folk. En dag kom en man på motorcykel hem till oss.
Han såg bekant ut men det var allt för mej, blev irriterad till slut och bad att få bli presenterad för mannen.
Tore tittade förstummat på mej, men det är ju min bror !
Suck ja .. pinsamt.

Jag hade svårt att få något att fungera, kom inte ihåg vad det var jag skulle göra.
Synen var dålig så alla typer av trevliga små hantverk fungerade inte heller. Läsa på dator skärmen blev för svårt. Men jag kunde lyssna på föreläsningar.. och det gjorde jag.

En handlade om gurkmeja så det köptes in och jag började ha det i maten flera gånger om dan.
Även i ansiktet för huden var inflammerad det sved.. liknade rosacea.
Jag hade diabetes liknande reaktioner.

En vän sände efter lite preperat från USA. Jag var medveten om att min sköldkörtel inte fungerade som den skulle och att jag nu var autoimun.

Torkade djurkörtlar kom (trodde inte på dom) men jag började äta.
Energi nivån förändrades och hjärndimman blev snabbt bättre.

Det gav mej tid... hjärnan var påväg tillbaka.
Djur körtlarna tog så småning om slut (en liten burk mest på prov) och jag blev sämre och tröttare igen.

Funderade mycket på dom olika föreläsningarna och började gissa att mjölk kanske var problemet.
Låg ganska nära till hands eftersom jag varit laktoskänslig sen övre tonåren.

Jag gjorde inget för att förändra.. puhh vad jobbigt hur lagar man god mat utan ost grädde å smör ?
Vad skulle jag då äta till frukost .. ingen youghurt !! Nej ... ville inte, det var ju jobbigt som det var att klura ut god omväxlande mat dagligen.

Så jag blev sämre.. jag fick även en burk ashwaganda av min vän. Men mådde inte bra av den, blev helt utslagen av den faktiskt. Ska återkomma till det senare.

Hösten 2014 började jag så smått att forma avskeds brev till mina bekanta jag började tvivla på att jag skulle vara kvar i jordelivet fram till Jul.

Jag hade noterat att jag blev dålig efter varje måltid men..

En dag mådde jag riktigt dåligt skulle gå å lägga mej i sängen .. ett antal som vågor for genom bröskorgen.
Jaha nu lägger hjärtat av tänkte jag. Kom till sängen och där tog jag beslutet att mjölkprodukterna skulle bort från min kost (hade minskat men .. nej inte slutat.)

3 dar senare kände jag mej betydligt piggare än på länge.
4 dygn senare började jag se bättre. Oj vad händer ?
Ganska snabbt blev synen bättre, en månad senare började axeln kännas bättre och sen ryggen.
Jag var medveten om att problemet var i magen så jag gjorde en stor kopp starkt ört dryck av ringblomma.
Det som kom ut dan efter ska vi inte tala om.. jösses. Magen rumblade hela natten.
Sen hände något mirakulöst jag slutade frysa.

Fortsättning följer.